Actueel

April 2020

Ons bereikte het droevige nieuws dat Jaap van Hoewijk is overleden op zondag 26 april 2020. Jaap is de maker van de documentaire PIET IS WEG.

Lees meer op 2doc.nl.

September 2018

Op 4 september is bekend gemaakt dat PIET IS WEG is genomineerd
voor het GOUDEN KALF. Wat een geweldig compliment voor Jaap!

Het gala is op 5 oktober 2018.  Dit zegt de jury;

Piet is weg – Jaap van Hoewijk
“Deze film is een minutieuze zoektocht van de filmmaker naar de
verdwijning van Piet. Op het eerste gezicht een ‘whodunit’ zonder
ontknoping. Maar door het strak vormgegeven onderzoek van de maker
naar ieder detail van de verdwijning van een jonge man, ontstaat er een
gevoel van beklemming die universele vragen opwerpt: kunnen we een
ander wel kennen? Hoe leg je je neer bij de dingen die gebeuren?

De chronologie van het narratief is de chronologie van de maker als
rechercheur. Als kijker word je meegezogen in de vragen die de maker
heeft: Wat is het belang van de mensen die voor de camera hun verhaal
doen? Hoe kleurt de tijd de herinnering? Wat is waar en wat niet? Doordat
een uitkomst ontbreekt gaat het detectivewerk door na het einde van de
film, in de hoofden van de kijkers.

Als kijker word je getroffen door de gedachte dat het zo kan gaan met een
mens: je bent er, en ineens ben je er niet meer. Door de opeenstapeling
van onwaarschijnlijke en absurde gebeurtenissen, en de achteloosheid van
sommige hoofdpersonen, laat deze film je niet snel los.”

Bekijk de documentaire Piet is weg op NPO.nl.

Juni 2018

Jullie hebben een hele tijd niets van mij gehoord, ik had werkelijk weinig te melden.

Na de documentaire werden mij door veel mensen veel vragen gesteld. Zaken die opgevallen waren, mensen die opvielen en gedrag dat vragen opriep. Ik snap het, ik heb het ook, nog steeds. Dat heb ik al 31 jaar, al die vragen. Want het is en blijft een raar verhaal die vermissing van mijn broer Piet. De betekenis van het woord ” toeval”. Hangt de vermissing van Piet van toevalligheden aan elkaar? Ik weet het niet.

De politie heeft onderzoek gedaan. In het begin was ik daar wat sceptisch over, maar ik denk echt dat ze hebben gedaan wat binnen hun vermogen lag dit keer. Helaas heeft het geen nieuwe feiten opgeleverd. Ik kan niet in details treden, maar laat ik het zo zeggen: ze hebben met allerlei mensen gesproken die in deze vermissing iets te melden zouden kunnen hebben.

Wat bijzonder is, is dat ze nu DNA van Piet hebben. Ze hadden al verwantschaps DNA van mijn moeder en mij. Maar uit postzegels van oude ansichtkaarten die Piet meer dan 31 jaar geleden naar zijn oom en tante gestuurd heeft, is zijn DNA gehaald. Met dank aan mijn nichtje Mia Kloes, die die ansichtkaarten bewaard heeft en na de dood van haar ouders aan mij heeft gegeven! Dat DNA kan van belang zijn, zeker omdat ze in het buitenland nog niet met verwantschaps DNA werken. In theorie kan Piet in ons omringende landen zijn aangespoeld.

Wat ook niet ondenkbaar is, is dat Piet allang gevonden en begraven is. Ergens ligt als zogenaamde Nomen Nescio, N.N.-er. De technieken van nu hadden we niet toen Piet korter vermist was.

Het stuk in de Gay krant leverde maar 1 reactie op. Ik had echt meer verwacht. Ik denk nog steeds dat zijn homoseksuele geaardheid te maken heeft met zijn vermissing, of andersom?

Eigenlijk denk ik niet veel anders over zijn vermissing dan voor de documentaire. Misschien zijn mijn vermoedens alleen maar bevestigd. Echter om echt iets aan de weet te komen, moeten mensen bereid zijn om te praten. De moed hebben om naar buiten te treden. Niet bang te zijn voor oordeel. Ik kan dat. In alle vertrouwen. Luisteren, de waarheid onder ogen zien. Het is waarschijnlijk niet wat het lijkt. Iets is uit de hand gelopen. Niet zo bedoeld. Volledig mis gegaan. Ik oordeel daar niet over. Wil zo graag weten wat er met mijn broer is gebeurd. Het zou me helpen. In vertrouwen? Uiteraard. 1:1, zonder getuigen, politie, media. Discreet. Maar dat kan ik niet alleen. Dan moet die ander wel aandurven. Ik ben heel makkelijk te bereiken: FB, google, website pietbeentjesvermist.nl

Maar zo n anonieme brief van 7 kantjes over wat er gebeurd is en waar Piet zijn lijk ligt, daar kan ik niets mee. Ja die brief heb ik ontvangen. Als je me wat te zeggen hebt, meld je dan. Dat kan op zoveel manieren. En wat ik hier schrijf is absoluut waar: dat kan tussen jou en mij blijven. Maar op die anonieme manier, dat levert niets op.

In theorie is het nog steeds zo dat Piet mogelijk zelfmoord heeft gepleegd, slachtoffer van een misdrijf is, ergens een ander leven lijdt of een ongeluk heeft gehad.

“Heeft het hele gebeuren je wel wat opgeleverd dan” vragen mensen mij. Absoluut! De erkenning voor zijn vermissing en dat het niet goed is gegaan bij de opsporing, het verhaal wat weg bij mij moest, het delen met jullie, het weten dat ik niet de enige ben die een groot niet -pluis gevoel over deze vermissing heeft, het feit dat Piet bestaat en niemand daar om heen kan.

Als ik voorheen zijn naam googelde dan kwam ik in de groenten en fruit, ook een Piet Beentjes, maar niet mijn broer. En kijk nu. Piet heeft bestaan, Piet “leeft” , ik ben niet de enige die zich om hem bekommert, Piet wordt niet vergeten.

Wat een geschenk: Jaap van Hoewijk heeft mij mijn broer weer een beetje terug gegeven. En zelfs onsterfelijk gemaakt met een prachtige documentaire die nog steeds te zien is op NPO uitzending gemist.

Piet is weg. Nog steeds.

En ik hoop nog steeds op een dag aan de weet te komen wat er in hemelsnaam met mijn broer is gebeurd.

Toos Beentjes
Juni 2018

Januari 2018

Mensen vragen mij regelmatig “heeft de documentaire nog tips opgeleverd”.

Ik heb veel reacties gehad. Allemaal positief: lief, meelevend, verbaasd, geschokt, geraakt. Mensen lieten me weten wat hen opviel en deelden soms heel persoonlijke berichten met me.

Aan concrete tips is er het volgende:

– het kistje botten bij de kerk op Texel, Den Hoorn. Dat betreft waarschijnlijk een historische vondst. Hierover wil ik graag zekerheid, uitsluitsel

– bij graafwerkzaamheden ter hoogte van Paal 9 op Texel is ooit een skelet gevonden en dat ligt daar nog steeds. Dat hoeft Piet niet te zijn, maar daar ligt een mens op die plek

– in 1988 is in Callantsoog het lijk van een man in vergaande staat van ontbinding aangespoeld

– in 1989 is in Zurich (Friesland) ook een lijk van een man in vergaande staat van ontbinding aangespoeld. Van beide lichamen wil ik weten of de gebitsgegevens getoetst zijn met de gebitsgegevens van Piet. Tot nu toe kan noch de politie noch het NFI daar uitsluitsel over geven

– op Texel is een plek waar ooit menselijke botten zijn gevonden. Op die plek zou onderzoek plaats moeten vinden: ligt daar nog meer?

– ik heb een anonieme brief gehad van iemand die beweert te weten wat er met Piet is gebeurd en waar zijn lichaam begraven ligt. Deze brief hebben we doorgestuurd naar de politie.

Ik heb geen flauw idee wat de politie met bovenstaande gegevens doet. Natuurlijk heb ik wel om duidelijkheid gevraagd, concrete vragen gesteld, maar de antwoorden blijven vaag. Als er nieuws is dan hoor je het wel is mij gezegd, maar ik hoor niets.

Ik voel me hierin machteloos. Maar gelukkig zijn er wel een aantal mensen om me heen die me enorm steunen en het er niet bij laten zitten.

Jaap van Hoewijk doet wat hij kan. Gaandeweg wordt ook duidelijk dat het gebeuren rond de zaak van Piet niet op zichzelf staat. Er zijn veel meer vermissingszaken waarin je je kunt afvragen of er niet beter gerechercheerd had kunnen/ moeten worden. Een aantal van deze zaken vind je op de site www.waarheidsvinding.com.

Toos Beentjes,
13 januari 2018

DEEL DEZE PAGINA VIA: