Documentaire

In 2015 heb ik telefonisch contact met iemand van de politie. Omdat ik denk dat er mogelijk een link in de homowereld is, vraag ik me af of “Roze in Blauw” of het cold case team  iets voor mij kan betekenen. Ik wil nog steeds weten wat er met mijn broer gebeurd is. De optie dat Piet slachtoffer is van een misdrijf ligt nog steeds open.

Naar de IDFA website met informatie over Piet is gone - Documentaire over de vermissing van Piet Beentjes

Ook in 2015 start Inger de Vries de petitie Status Vermist. De vader van Inger is vermist en het gezin komt in financiële problemen omdat er wettelijk niets is geregeld voor achterblijvers van vermisten. Omdat ik die petitie wil tekenen, kom ik op de site van de VAV, de Vereniging Achterblijvers na Vermissing. Daar kom ik een oproep van documentairemaker Jaap van Hoewijk tegen. Hij zoekt mensen die mee willen werken aan een documentaire over het effect van een vermissing op naasten. Het wordt gemaakt in opdracht van de NCRV. Ik weet niet of ik mee wil doen aan een documentaire, maar ik heb inmiddels gezien dat Jaap goede documentaires maakt en ik stuur Jaap een mail. We maken een afspraak.

Filmmaker Jaap van Hoewijk werkt op dit moment aan een documentaire over de vermissing van Piet Beentjes
Jaap van Hoewijk

Het klikt tussen Jaap en mij en hij raakt steeds meer betrokken bij het verhaal over de vermissing van Piet. Na enige tijd vraagt hij hoe ik het zou vinden als de documentaire helemaal over Piet zou gaan. Het betreft een langdurige vermissing en Jaap kan daarin de anatomie van een vermissing zoals hij dat noemt goed belichten. Ik moet daarover nadenken. Ik zeg ja, omdat ik me realiseer dat het een buitenkans is. Het geeft Piet een stem, het zal niet sensatiebelust zijn, zal recht doen aan Piet en het genereert opnieuw aandacht voor zijn vermissing. Wellicht kom ik meer aan de weet over zijn vermissing, ook al is dat niet het doel van de documentaire.

Jaap start zijn research. Het is voor mij gek om te zien dat hij in 2 jaar de weg die ik in 30 jaar bewandeld heb op een bepaalde manier overdoet. Hij ontmoet mensen die ik destijds ook heb ontmoet, maar ook anderen. Jaap verbaast zich oprecht over het Kafka gehalte van mijn ervaringen met de politie. Door alles word ik regelmatig weer in mijn verleden getrokken, dat is lang niet altijd prettig. Maar Jaap en ook zijn vaste medewerkers, cameraman, geluidsman, producer, montage, gaan met veel zorg en betrokkenheid met mij om. De erkenning doet mij goed.

In het Noord Hollands Dagblad en later ook in het tv-programma Recht uit de Regio van RTV NH doe ik een oproep aan mensen die meer weten om zich te melden. Een van de mensen die reageert is een bewoner van Texel die aan Jaap vertelt dat hij Piet destijds drijfnat en bang aantrof. Hij heeft Piet een lift gegeven op het eiland.

Over de inhoud van de documentaire vertel ik nog niets. Ik heb een keer de ruwe versie gezien en ik vond het erg indrukwekkend. Ik kan me moeilijk voorstellen hoe een ander naar de documentaire kijkt. Jaap laat de beelden voor zich spreken. De film zal in november 2017 op het IDFA in premiere gaan. De titel is “Piet is weg” in het Engels ” Piet is gone”.

Klik hier om naar de IDFA website te gaan met informatie over de documentaire Piet is weg (Piet is gone)

Op www.vanhoewijk.nl en op de site van de productiemaatschappij  www.zeppers.nl  – in productie – kun je het een en ander lezen over de documentaire.

Ik ben niet alleen de makers van de documentaire veel dank verschuldigd. Ook de mensen die hun medewerking verleend hebben ben ik zeer erkentelijk. Dat zijn mensen die met Jaap of mij in gesprek zijn gegaan, die informatie deelden, die meewerkten aan opnames, die achter de schermen dingen deden, mensen die op wat voor manier dan ook tijd en aandacht voor mij hadden in dit hele proces. Bekenden, mensen die bij toeval of beroepsmatig betrokken geraakt zijn bij deze ingrijpende gebeurtenis. Een namenlijst durf ik niet aan: ik zou mensen te kort doen en ik zou mensen vergeten. Maar weet dat ik alle inzet enorm waardeer!

Voor mij is de film nu al geslaagd. Dit document zet Piet in het licht en die aandacht verdient hij, die aandacht verdient zijn vermissing. Waarheidsvinding is belangrijk voor mij. Ik zou zo graag willen weten wat er met mijn broer gebeurd is. Als het een misdrijf is dan is het verjaard. Misschien maakt dat het voor sommige mensen makkelijker want informatie of zelfs een bekentenis kan niet meer tot een veroordeling leiden.

Alle informatie die bij kan dragen aan het oplossen van deze mysterieuze verdwijning is welkom.

Toos en Piet Beentjes op het strand
Toos en Piet op het strand

In het begin vertelde ik over Piet die als ondeugend jongetje door de politie werd thuisgebracht na een bustocht. Ik had graag afgesloten met een volwassen Piet die thuis komt, op wat voor manier dan ook.

DEEL DEZE PAGINA VIA: